Motorflyg
Lär dig motorflygaDrömmen om att kunna flygaSpaka själv
Är du intresserad av flygning så har du kommit alldeles rätt! Landskrona Flygklubb är en mycket aktiv skolflygklubb med många nya elever på både motor- och segelflyg varje år. Det absolut bästa och billigaste sättet att prova på om flygning kanske är något för dig är att kontakta oss och boka en tid för en provlektion (spaka själv tur, se längst ner på denna sida) för antingen segel- eller motorflyg. En provlektion på 30min kostar 1200 kronor. Många av de aktiva medlemmarna har startat sin karriär med en provlektion. 

Drömmer du om att kunna flyga? Brukar du ta den där extra omvägen via flygplatsen bara för att se flygplanen som startar och landar? Har du alltid undrat över hur piloterna navigerar från en punkt till en annan, speciellt i dåligt väder? Då skall du fundera över att skaffa ”egna” vingar!

Att kunna flyga själv är faktiskt ett mycket trevligt och förvånandsvärt ekonomiskt sätt att transportera sig och sina vänner till olika destinationer på tider som passar. Efter genomgången utbildning får du tillgång till klubbens välutrustade flygplan som du hyr per timme. Det fina är att du betalar endast för planet under den tid då motorn är igång, dvs den tid du är i luften. Detta innebär att med tre kompisar i flygplanet kan ni flyga från Landskrona – Stockholm, tur och retur för runt 1 700 kr per person! Flygplanen som vi använder under skolning och för uthyrning är Cessna 172 eller Piper PA-28 som är fyrsitsiga flygplan med en marchfart på c:a 105-110 knop (runt 200 km per timme).

Det är faktiskt inte speciellt svårt att utbilda sig till pilot och det passar både killar och tjejer. Många tror att man måste vara väldigt teknisk eller ha andra speciella kunskaper för att klara utbildningen, men detta är felaktigt. De flesta som kan ta körkort kan också utbilda sig till piloter! Du kan påbörja utbildningen redan som 16-åring men du måste vara 17 år när du avlägger examen för att erhålla det grundläggande sk Privatflygcertifikatet, eller PPL (Private Pilot Licence). Någon övre åldersgräns finns egentligen inte – endast din fysik sätter gränsen. Börja med att kontakta Landskrona Flygklubb.

Du har funderat på flygning under lång tid… och har äntligen bestämt dig för att göra slag i saken och testa en ”Provlektion” eller ”Spaka Själv” på Landskrona Flygklubb. Du har kontaktat och bestämt tid med en flyglärare och skall nu få känna på hur det känns att vara pilot. Det känns lite pirrigt i magen…

En provlektion är ett perfekt sätt att prova på hur det är att vara pilot. Det kostar endast 1200 kr och du tillbringar cirka 30 minuter i luften. En erfaren instruktör visar dig hur du gör en ”preflight”, dvs kontrollerar flygplanet innan uppstart. Därefter hjälper han dig att starta motorn och taxa ut till den sk väntplatsen där du varvar upp och kontrollerar motorn och alla instrumenten på marken. Du kontrollerar att inget annat flygplan är på väg in för landning och meddelar därefter på radion ”Landskrona, Sigurd Cesar Martin ställer upp och startar bana 12”. Du ökar sakta gaspådraget till maximalt utslag och håller flygplanet mitt på startbanan genom att styra med fotpedalerna. När du uppnått c:a 55 knop ”roterar” du, dvs ökar höjdroderutslaget tills dess att du lyfter. Du är nu ”airborne” och flyger själv med viss hjälp från instruktören!

I luften får du prova på hur man svänger och navigerar med karta. Snart är det dags att återgå till flygplatsen. Instruktören meddelar på radion ”Landskrona, Sigurd Cesar Martin ansluter medvindslinjen, bana 12”, placerar flygplanet på ”medvindslinjen” på 1300 fots höjd och reducerar farten till 90 knop. Därefter reducerar du farten ytterligare för att påbörja sjunk ner till banan. Du svänger 90 grader höger till ”baslinjen” och sedan ytterligar 90 grader till höger för att nu ligga på finalen på cirka 800 fots höjd. Genom att bibehålla en hastighet på 70 knop kommer flygplanet att sjunka med rätt hastighet och göra en perfekt landning med lite däckgnissel. Du taxar nu tillbaka till klubben och går igenom checklistan för att stanna motorn och parkera.

Viket ÄVENTYR! Det var något av det bästa du någonsin gjort! Du har nu genomfört din allra första flygning! Det bästa är att du fick flyga nästan hela tiden. Nu utför du en ”postflight” med instruktören – han förklarar vad du gjorde bra och vad som behöver finslipas. Han svarar också på dina frågor och hjälper dig med nästa steg om du är redo för att påbörja utbildningen som pilot.

 


Landskrona Flygklubb