Lär dig segelflyga
There is no sport equal to that which aviators enjoy while being carried through the air on great white wings. Wilbur Wright, 1905.

 

Intresserad?Spaka själv/ProvlektionGrundutbildningenVidareutbildning

Intresserad?

Är du intresserad av flygning så har du kommit alldeles rätt! Landskrona Flygklubb är en mycket aktiv skolflygklubb med många nya elever på både motor- och segelflyg varje år. Det absolut bästa och billigaste sättet att prova på om flygning kanske är något för dig är att kontakta oss och boka en tid för en provlektion. Gör en intresseanmälan här för antingen segel- eller motorflyg. En provlektion på 15 min kostar 750 kronor. Många av de aktiva medlemmarna har startat sin karriär med en provlektion.

I klubben bedriver vi grundutbildning både med ett självstartande segelflygplan, och ett rent segelflygplan som bogseras upp av ett motorflygplan. Skolning med självstartande flygplan erbjuder en flexibilitet som innebär att enbart eleven och läraren (och så vädret förstås), bestämmer när det ska flygas.

Frågor?
Om du vill ha en provlektion eller anmäla dig till kommande utbildningar fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig!

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Ditt meddelande

     

    Spaka själv/Provlektion

    Beskrivningen här avser en flygning där starten sker via flygbogsering. Under lektionen är det är du som sitter på pilotens plats, i framsits, och läraren talar om för dig vad alla instrument och reglage används till. Där finns en massa instrument – bl.a. fartmätare, höjdmätare, variometer, segelflygdator och radio. Där finns dessutom en styrspak som man reglerar höjd – och skevroder med, pedaler för sidoroder samt en luftbroms. Segelflygplanet som du sitter i är vår tvåsitsiga DG1000S, SE-UTS.

    Sedan går läraren igenom checklistan före start och stänger därefter huven. Bogserflygplanet, vår Piper Cub, taxar fram och ställer sig framför segelflygplanet och en person springer fram, drar ut bogserlinan och fäster den därefter i noskopplingen på segelflygplanet. Du är nu redo för start och ger klartecken till personen som står utanför och håller upp din vinge.

    Bogserplanet ökar gasen lite för att sträcka linan… du hör bogserpiloten på radion som säger ”Landskrona, Ivar Helge startar med bogsersläp stråket 12”, sedan ger han fullgas. Nu bär det iväg – hej och hå! Det skumpar lite, men det dröjer inte länge förrän segelflygplanet lättar från marken. Nu gäller det att hålla sig bara några meter över marken tills dess att även bogserflygplanet lättar. Därefter är det ”bara” att följa efter bogserflygplanet.

    På 600 meters höjd kopplar läraren ur bogserlinan, svänger 90 grader åt vänster och säger på radion ”Landskrona segel, Tore Sigurd urkoppling”. Sedan visar och förklarar läraren hur man svänger – dels hur man går in i svängen, håller kvar svängen och därefter hur man går ur en sväng. Nu får du göra likadant. Oops – det var inte riktigt så lätt som det verkade, men efter några svängar så går det riktigt bra! Därefter visar läraren hur man gör för att ”kurva termik”, dvs hur man svänger runt, runt i en termikblåsa (uppvind) för att komma högre upp! Det var helt fantastiskt – du hade ingen aning om att man kunde flyga högre och högre utan motor…

    Snart är det dags att landa. Läraren flyger till nedflygningssektorn och rapporterar på radion ”Tore Sigurd nedflygningssektor”. I nedflygningssektorn befinner man sig tills dess att man kommer ner till 200 meter på höjdmätaren. Då svänger man till medvindslinjen, dvs parallelt med banan men i motsatt riktning i förhållande till landningsriktningen. Rapport på radion igen ”Tore Sigurd medvindlinjen”. Därefter svänger vi 90 grader till ”basen” och kort därefter ytterligare 90 grader, in på finalen. Nu befinner vi oss på 100 meters höjd och ser banan rakt framför oss. Med vänsterhanden drar vi ut luftbromsen för att kunna hålla rätt finalhastighet, c:a 115 km/h, och sedan är vi nere på marken igen!

    Vilket ÄVENTYR! Det var något av det bästa du någonsin gjort! Du har nu genomfört din allra första flygning! Det bästa var att du dessutom fick flyga själv. Nu utför du en ”postflight” med instruktören – han förklarar vad du gjorde bra och vad som behöver finslipas. Han svarar också på dina frågor och hjälper dig med nästa steg om du är redo för att påbörja utbildningen som pilot.

    Om du vill ha mer information om våra utbildningar eller anmäla dig till kommande utbildningar fortsätt då här.

    Grundutbildningen

    Efter provlektionen och när du väl har bestämt dig för att detta är något för dig, påbörjar du segelflygutbildningen.

    Utbildningen består i en teoretisk och en praktisk del. Teoriutbildningen genomförs i grupp på kvällstid under januari – mars innan flygsäsongen börjar. Därefter, i april månad, påbörjas den praktiska delen med flygningarna.

    Teoridelen i grundutbildningen omfattar ämnena:

    • Bestämmelser för segelflygning
    • Meteorologi
    • Aerodynamik och flyglära
    • Flygmaterialkännedom
    • Navigation
    • Flygmedicin
    • Radiotelefoni

     

    Flygutbildningen omfattar 57 flygövningar. När du flugit de första 21 övningarna och tillgodogjort dig dessa gör du din första ensamflygning. Därefter varieras flygövningarna med lärare och övningar där du flyger själv, övervakad av läraren på marken.

    Som skolflygplan används våra tvåsitsiga skolflygplan utrustade med dubbelkommando. I slutskedet av utbildningen flyger du en del av övningarna i ensitsigt flygplan. När utbildningen är färdig utfärdas certifikatet av Transportstyrelsen. Då kan du flyga in dig på något av våra mer avancerade flygplan.

    Certifikatet ger dig också behörighet att ta med vänner och bekanta upp i luften. Flygplanen hyr du av flygklubben.

    Utbildningen som följer ett fast schema över flygsäsongen, bedrivs av behöriga flyglärare.

    Utbildningskostnad segelflygcertifikat

    Kostnader
    Medlemskap i LFK + förbundsavgifter1035 - 2 660 krBeroende på ålder. Betalas i samband med medlemsansökan innan utbildningen påbörjas.
    Årsavgift3500 krKostnader för segelflygplanen under innevarande säsong. Betalas innan skolflygningen börjar.
    Skolflygningarc:a 20 000 krExempel 50 starter, betalas efterhand som Du flyger.
    Övriga kostnaderc:a 4 000 krTeorikurs. Kostnad för läkarundersökning och Transportstyrelsens avgift för certifikat.
    Totalkostnadc:a 30 000 krBaserat på 2020 års kostnadsläge.

    Anm.

    – Ovanstående exempel visar kostnaden för minimum antal starter, och minimum flygtid.

    – Vissa elever klarar utbildningen enl. exemplet ovan, andra behöver fler starter och mer flygtid.

    Om du vill ha mer information om våra utbildningar eller anmäla dig till kommande utbildningar Klicka här

     

    Vidareutbildning

    • Sträckflygutbildning
    • Avancerad flygning (konstflygning)
    • Instrumentflygning (molnflygning)